همگام باتحول الگوهای مصرف ,تلاش ها به منظور درک رفتار مصرف کننده نیز رو به افزایش است که با اختلاف های جزیی در درک تک تک افراد آغاز شده و تا مطالعه تظاهرات گوناگون رفتاری در میان افراد و با بهره جستن از تعدادی از زمینه های علمی ادامه پیدا می کند .این گستره وسیع شامل روانشناسی ,جامعه شناسی ,اقتصاد ,مردم شناسی، بازاریابی ، بیولوژی تکاملی و… است در این میان نقش مشاوره مدیریت در هر سازمانی برای همراهی با مجموعه در راستای شناخت بیشتر نیازها و الزامات مصرف کننده به سازمان ها کمک می کند.

پروفسور یوجی آکائو یکی از افرادی که ماتریس خانه کیفیت و تکنیک توسعه عملکرد کیفی ( QFD : Quality Function Development) را ایجاد کرد الزمات مصرف کننده را در قالب الزامات انگیزشی ، اصلی و رقابتی تقسیم بندی می نماید در یک دسته بندی دیگر برخی الزامات دیگر را تصریحی و برخی را تلویحی گویند . 

تحقیق محققان درباره رفتار مصرف کننده

محققان برای تحقیق درباره رفتار مصرف کننده وآگاهی یافتن از ابعاد گوناگون این رشته سالها زمان صرف کرده اند .ماحصل این راه طولانی ,افزودن بر غنای این علم , رونق یافتن کسب و کار ,تدوین استراتژی هوشمندانه و موفق بازاریابی و توسه راه های موثر برای برآورده ساختن نیازهای مصرف کنندگان است که یکی از اهداف اصلی ارتباطات بازاریابی یکپارچه محسوب میشود.

هر شرکتی برای زنده ماندن و تنفس کردن نیاز مند ایجاد تغییر می باشد ، لذا این تغییر می تواند در زمینه بهبود کیفیت و از طریق ایجاد سیستم های مدیریت کیفیت مانند گواهینامه ایزو مانند:گواهینامه ایزو 14001، گواهینامه ایزو 9001، گواهینامه سیستم مدیریت یکپارچه ، گواهینامه HSE ، گواهی CE و… باشد یا می تواند از طریق گرفتن مشاور مدیریت ، مشاور فروش ، مشاور بازاریابی ، مشاور برند بصورت تمام وقت و یا بصورت انعقاد قرارداد همکاری به شکل پروژه مشاوره مدیریت ، مشاوره فروش ، مشاوره بازاریابی ، مشاوره برند باشد.

تعریف بزرگان از رفتار مصرف کننده


برای درک بهتر از وضعیت بازار به رفتار مصرف کننده و شناخت بهتر آن اشاره می نماییم:

برکمن وگیلسون : رفتار مصرف کننده فعالیتهای است که در آنها افراد,درگیر استفاده واقعی یا بالقوه از اقلام مختلف بازار هستند که شامل محصولات ,خدمات ,ایده ها,و محیط فروشگاهها می شود .

موون :رفتار مصرف کننده را مطالعه “واحدهای خرید” و فرآیندهای مبادله مشمول در خرید,مصرف دور انداختن کالاها,خدمات و ایده تعریف می کند.

مصرف کنندگان افرادی هستند که محصولاتی را می خرند تا نیازها و خواسته های خود را تامین نمایند. درواقع ,دو نوع مصرف کننده وجود دارد.

  • کسانی که کالا را میخرند
  • کسانی که که در عمل از کالا استفاده می کنند.

این دو گروه میتوانند نیازها و خواسته های متفاوتی داشته باشند .

دو فعالیت کلیدی

1-بازاریابان در تلاش جهت برآوردن نیازها و خواسته های بازارهای هدف خود هستند .
2-بازاریابی مطالعه فرآیند مبادله ای است که درآن دوگروه ,منابع را بین یکدیگر انتقال میدهند.

در فرآیند مبادله، شرکت ها منابع مالی و غیره را از رفتار مصرف کننده دریافت می دارند و در عوض ,به مصرف کنندگان ,محصولات ,خدمات و سایر منابع ,ارزشی را عرضه میکنند و برای این کار که بتوانند یک مبادله موفق را ترتیب دهند ,باید بتوانند عوامل موثر برنیازها و خواسته های مصرف کنندگان را تشخیص دهند.

درواقع می توان نتیجه گرفت

اصل برتری رفتار مصرف کننده، محور اصلی فعالیتهای بازاریابی را تشکیل می دهد .این مفهوم بیان می دارد که مصرف کننده باید در مرکز فعالیتهای بازاریابی قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.