عارضه-یابی
عارضه یابی در یک کسب و کار به یکی از بزرگترین چالش هایی تبدیل شده است که امروزه مشاغل با آن روبرو هستند.
ما در عصری زندگی می کنیم که همه چیز به سرعت در حال تغییر است به ویژه برای کسب و کارها. در این عصر کسب و کارها مجبورند که با کانال های بازاریابی کاملا نویی مانند وب سایت ها و شبکه های اجتماعی سازگار شوند، تصمیم بگیرند که چگونه سرمایه گذاری کنند، از فناوری های جدید در سرمایه گذاریشان استفاده نمایند و به طور کلی در یک مرحلهی جهانی به رقابت بپردازند. این ها مسائلی هستند که کنار آمدن با آنها برای نسل های پیشین به سادگی رخ نمی داد. یکی از اثرات جانبی این تغییرات و رشد سریع این است که دیگر نقش مدیریت نمی تواند به صورت تکی در همهی حوزه ها دارای تخصص باشد. این مساله شاید در همهی دوران ها صدق کند اما امروزه بسیار آشکار و اجتناب ناپذیر می باشد. به همین دلیل ، عارضه یابی در یک کسب و کار به یکی از بزرگترین چالش هایی تبدیل شده است که امروزه مشاغل با آن روبرو هستند و آنها را وا داشته تا برای مدیریت در بخش های مختلف سازمان یا کسب و کارشان از مشاورین واجد شرایط کمک بگیرند. مراجعه به یک تیم در حوزهی مشاوره مدیریت، به مدیران ارشد یک سازمان کمک می کند تا مهارت های لازم را برای عارضه یابی در امر مدیریت در مواقع خاص کسب نمایند و به بهترین نتایج ممکن دست پیدا کنند. مدیران یک سازمان همواره در تلاش هستند که مشکلات و آسیب های وارد شده به کسب و کارشان را یک بار برای همیشه حل و فصل نمایند و رویکردی را اتخاذ کنند که از بروز این آسیب ها به صورت مکرر جلوگیری نمایند. اولین قدم برای رسیدن به این هدف و عارضه یابی در مراحل اولیهی یک روند مدیریتی بی گمان پیشگیری است. به این معنی که مدیران ارشد با رصد کردن سیر تکاملی پروژه ها آسیب ها و علائم بروز اتفاقات نامطلوب را در همان ابتدای امر تشخیص دهند و از گسترش آن جلوگیری نمایند. در زیر بخشی از چالش ها و مسائلی که مشاوران در راستای اجرای یک پروژه همواره آنها را عارضه یابی می کنند ارائه شده است. با ما همراه باشید:
مهم ترین چالش هایی که در مدیریت یک سازمان باید عارضه یابی شوند:
مهم ترین چالش هایی که در مدیریت یک سازمان باید عارضه یابی شوند شامل چه مواردی است؟
۱. تردید درمورد آینده: یک مدیر موفق باید قادر به پیش بینی رفتار مشتری، روند بازار و … در صورت تغییر اوضاع اقتصادی باشد، با این حال همه مدیران ارشد دارای قدرت پیش بینی آینده نیستند. در این صورت همکاری با یک مشاور آموزش دیده و با تجربه برای پیش بینی روند کاری و عارضه یابی امور در آینده می تواند کمک بسیاری به یک کسب و کار نماید.
۲. مدیریت مالی: برخی از مدیران یک کسب و کار فاقد تفکر اقتصادی قوی در حوزه های جریان نقدینگی، حاشیه سود، کاهش هزینه ها، تأمین اعتبار و غیره هستند. مشاغل کوچک و متوسط ممکن است به CFO تمام وقت احتیاج نداشته باشند، اما بهتر است در صورت بروز مشکلات در ابتدای روند یک پروژه، یک مشاور مالی را استخدام کنند که در صورت لزوم بتواند مسائل رخ داده را عارضه یابی کند.
۳. نظارت بر عملکرد: استفاده از یک مجموعه معنی دار از شاخص های عملکردی می تواند به یک کسب و کار در مورد عملکرد خوب، بینش دهد. اکثر افراد تجاری در زمینهی توسعهی KPIs و چگونگی جلوگیری از مشکلات اساسی و برقراری بهترین معیارها به منظور عارضه یابی در تصمیم گیری، برخوردار نیستند. در بیشتر موارد، شرکت ها به شاخص های مالی بسیار ساده تکیه می کنند که کانال های گزارش دهی شرکت را محدود می کنند.
مشاوران می توانند چالش هایی که شرکت با آنها مواجه شده است را عارضه یابی کنند و در تلفیق فن آوری های جدید به شرکت کمک کنند.
۷. خدمات مشتری: در دنیای امروزی که مشتریان تمایل دارند نیازهای آنها به صورت فوری پوشش داده شود، باید ارائهی خدمات سریع و با کیفیت از سوی کسب و کارها به عنوان یک موضوع مهم در نظر گرفته شود زیرا مشتریان در کمترین زمان ممکن می توانند نارضایتی خود را در صفحات مختلف به اشتراک بگذارند و این به ضرر کسب و کار شما تمام می شود. مشاوران می توانند مشکلات مختلفی که در ارائهی خدمات به مشتریان وجود دارد را عارضه یابی کنند و راه حل هایی برای ارائهی خدمات با کیفیت به مشتریان قرن ۲۱ ام پیشنهاد دهند.
منابع: